Het hopbedrijf van Joris Cambie

In 1954 was er langs de Elverdingseweg in Poperinge een landbouwbedrijf over te nemen waar o.a. een halve hectare hop stond. Er waren meerdere geïnteresseerden maar doordat de eigenaars banden hadden met de hophandel gaven zij de voorkeur aan iemand die de hopteelt wilde verder zetten op het bedrijf. Daniël, de vader van Joris, was en is nog altijd gebeten door de hop en gaf in zijn overnamebod duidelijk te kennen dat hij de hopteelt zeker wilde verderzetten. Dat gaf de doorslag want ondanks een hoger bod van een andere geïnteresseerde kreeg hij toch de voorkeur en zo werd hij eigenaar van het bedrijf.

Vanaf de start werd hop de belangrijkste teelt van het bedrijf en in 1957 was Daniël één van de eersten die een plukmachine van de Poperingse firma Allaeys aanschafte. Stelselmatig werd het hopareaal uitgebreid en de verwerking ervan verder geautomatiseerd. Op het hoogtepunt, eind jaren '70, werd er ongeveer 20 hectaren hop geteeld.

Toen Joris in 1993 het bedrijf overnam van zijn vader werd er ongeveer 10 hectaren hop geteeld en daarnaast was er ook nog akkerbouw en grove groenten. Hier begint ook het verhaal van de biologische teelt. In enkele jaren tijd werden alle gewassen, behalve de hop, omgeschakeld naar biologische landbouw. De hop volgde niet meteen omdat die zeer gevoelig is voor ziekte en plagen en daardoor niet geschikt leek voor omschakeling. Daarnaast was ook geen vraag vanuit de markt naar biologische hop.

Rond 1996 kwam Joris door toeval in contact met biologische hoptelers uit het buitenland (Duitsland, Engeland). Joris zag dat het toch mogelijk was om biologische hop te kweken en dit overtuigde hem om in 1997 een eerste klein perceel om te schakelen. In die periode werd Joris lid van een Engelse coöperatie van hoptelers en zij stimuleerden het verder omschakelen en bijplanten van biologische hop aangezien er in Engeland een sterk groeiende markt was hiervoor. Zo werd binnen de vijf jaar ook alle hop omgeschakeld.

Ondertussen werd de grove groententeelt stopgezet en gaat de meeste aandacht naar het kweken van biologische hop. Dit zijn de Engelse rassen Goldings, Pilgrim, WGV, Fuggle, Phoenix en Challenger en ook nog de Amerikaanse Cascade en Centennial. Klik hier voor meer info.