Naast hop teelt Joris ook brouwgerst en daar maken we onze eigen mout van. Dit doen we volgens het ambachtelijke principe van het vloermouten:
De eerste stap is om de gerst te spoelen en vervolgens te laten weken. Hierdoor nemen de gerstekorrels vocht op en start het kiemproces.
Er wordt van onderaan lucht doorgeblazen zodat alles goed gemengd wordt.
Na enkele dagen zijn we klaar met het weken en worden de korrels naar de kiemvloer gebracht. Hier worden ze opengespreid in een laag van om en bij de 15 centimeter en zullen de korrels verder kiemen. Om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt en dat de korrels niet in elkaar verstrikt geraken, wordt om de 6 uur alles omgeschept.
De gekiemde gerst:
Als de korrels voldoende gekiemd zijn, wordt het tijd om ze te drogen en zo het kiemproces stil te leggen. Hiervoor heeft Joris een oude hopast met enkele vloer omgebouwd tot moutast.
Zodra de mout klaar is en weer is afgekoeld, worden de worteltjes verwijderd die er tijdens het kiemproces zijn aangegroeid. Zo bekomen we onze eigen mout:
Dit zijn de verwijderde worteltjes: