Mammoet is terug in Lier en krijgt een eigen bier

De mammoet van Lier is na bijna 160 jaar terug, zij het als een replica. Daarop wil het Liers Cultuurcentrum graag toosten met een bier met de toepasselijke naam Mammoet.  

Het Cultuurcentrum vond een geschikte partner in de firma Biosano uit Wommelgem, groothandel in biologische voeding en dranken, om te zoeken naar een recept voor een biologisch ‘paleobier’, gebrouwen met granen en kruiden van lang geleden zoals eenkoorn, spelt, boekweit, duizendblad en moerasspirea. Voor het brouwen werd een beroep gedaan op de bio-brouwerij De Plukker in Poperinge.

Biosano neemt Mammoet Paleo Ale, 7 vol.% alcohol, op in zijn assortiment Beers for Nature, een reeks biologische bieren waarvan een gedeelte van de opbrengst naar natuurprojecten in Vlaanderen gaat. Voor Mammoet gaat dit naar de Natuurpunt-afdeling De Wielewaal om het gebied Nazareth en Kromme Ham, ruim 40 hectaren groot, te beheren. De Wielewaal is actief in Lier, Berlaar, Nijlen, Ranst en Zandhoven.

Biersommelière Sofie Vanrafelghem kreeg de blonde Mammoet in primeur te proeven. Zij is lovend. ‘Mammoet is echt een bier waar mooie biologische kruiden, granen en hoppen samenkomen, zonder dat de één de ander overtroeft. Perfect in balans dragen zowel de spelt, boekweit als de kruiden en hoppen bij tot een zeer evenwichtig en aangenaam bier, een passend eerbetoon aan de Lierse Mammoet.’


mammoet